top of page
Skribentens bildHejsandra

Guide till omplantering av grönväxter

Har du redan planterat om dina grönväxter i år? Så bra! Står dina grönväxter fortfarande i gammal jord och liten kruka så är det ingen fara det heller. Du hinner gott och väl ha en grön spa-dag ännu innan tillväxtsäsongen sätter fart på riktigt.


Älghornsbräken

Här är en liten guide till vad du ska tänka på!


Först och främst är det inte nödvändigt att plantera om alla grönväxter varje år. Porslinsblomman (Hoya) behöver till exempel väldigt lite uppmärksamhet och trivs att ha en trång kruka. Jag tar alltid en runda i huset för att bestämma mig för vilka växter som är i absolut behov av större kruka, plockar ihop dem och planterar om.


Nu råkar mitt exempel faktiskt vara en porslinsblomma som växt till sig så mycket att rötterna sticker ut under krukan.



 

Trång kruka

1. Kontrollera om växten behöver helt ny jord eller bara påfyllning. Här ser krukan ut att ha blivit för liten. 2. Ta försiktigt bort krukan.



3. Skaka bort den gamla jorden från rötterna. Krafsa försiktigt om det behövs. Här underlättar det om du låtit jorden torka upp ordentligt.


4. Välj en kruka som bara är en eller två nummer större än den gamla.



5. Sätt en bit av en keramikkruka (eller lecagrus) i botten för dränering och en näve jord på det innan du placerar ner rötterna och fyller på med mer jord. Tryck till lätt för att få bort luftfickor runt rötterna. Vattna.


6. Passa på att plocka bort döda växtdelar.



OBS! En växt som blivit omplanterad behöver ingen näring på cirka två veckor. Risken för övergödsling är stor eftersom ny jord på påse innehåller gödsel.


En del växter behöver mycket sällan planteras om. Har du någon av de här som älskar trånga krukor kan du med fördel hoppa över omplanteringen två-tre år: Bajonettlilja (Svärmorstunga), Porslinsblomma, Bladbegonia, Clivia (Mönjelilja), Gullranka, Passionsblomma, Älghornsbräken och Saint Paulia.



 

Lätt omvårdnad


Scenario nummer två är om din växt inte ser ut att behöva större kruka men jorden har istället sjunkit ihop. Den kan ändå vara värd lite omvårdnad för att få nya krafter och kämpa vidare efter en mörk och lång vinter.


1. Skrapa bort det översta laget jord. Jag brukar bara ta det som vill komma loss utan våld. Fyll på med ny frisk jord och vattna.


2. Ta bort döda växtdelar, damma eller duscha av så att bladen kan sköta fotosyntesen utan hinder och vattna. Här kan du också avvakta med näringsvatten för säkerhetsskull.



 

Ta sticklingar


När du ändå planterar om och hanterar dina krukväxter kan du passa på att dela stora plantor och ta sticklingar. En del växter kan förökas bara genom att sätta en bit av bladen på fuktig jord, till exempel kalanchoe, begonia, fetbladsväxter och svärmorstunga. Andra kräver att en del av stjälken ska ner i såjord för att kunna bilda rötter medan någon utvecklar rötter i vatten. Hur din växt ska förökas är enklast att ta reda på genom att söka på internet.



Överst. Monstera får snabbt rötter på en stjälk med ett blad i ett vattenglas

t.v. Fetbladsväxter kan förökas genom att sätta en bit av stjälken eller ett blad på eller i jord.

t.h. Doftpelargonen Dr. Westerlund förökas genom toppsticklingar. Den brukar rota sig bäst med en lufthålsförsedd plastpåse över.


Växter som är riktigt enkla att föröka är till exempel Gullranka och Monstera. De båda behöver bara ett blad och en eller två noder (tillväxtpunkter) på stjälken för att bilda nya rötter. Du kan antingen ha dem i vatten tills du ser nya rötter, eller plantera dem i såjord och håll fuktig.



 

När du väljer jord till dina växter kan du testa dig fram till den som du själv föredrar. Många som är uppmärkta som krukväxtjord känns för sandiga för mig så jag väljer en sort med naturgödsel och hög mullhalt.

Flamingoblomma, Älghornsbräken och Orkidéer trivs alla bäst i lite grövre orkidékompost. De är dessutom sådana som man kan leka lite med till exempel "plantera" på en träbit eller vira in rötterna med sphangummossa (vitmossa).

Kaktusar behöver i sin tur inte alls någon mullrik jord. Min mommo brukade alltid skicka ut oss barn för att hämta in sand ur sandlådan när vi skulle få planterat en kaktusbebis åt oss. Vill du inte blanda ut en vanlig krukväxtjord med sand så finns det också kaktusjord att köpa (det brukar kunna vara samma som såjord).



 

Hoppas att du uppskattat texten om omplantering och sticklingsförökning!

Ha en trevlig vecka!

Sandra

376 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page