Till begravning

BLOMMOR TILL BEGRAVNING

Att bära fram blommor vid begravning är en tradition som har funnits med oss i tusentals år. Det är ett sätt att hylla den bortgångne och samtidigt ge något vackert på färden. Tidigare användes ofta kransar vid begravning eftersom den symboliserar det eviga livet, att det varken finns början eller slut och solens gång på himlavalvet. Vilken bukett som är vanligast varierar mycket från land till land. Här i Finland är den droppformade låga begravningsbuketten den mest använda men formbinderier så som hjärtan blir allt mer vanliga att sätta ner vid begravning.

Hur man ska veta vilka blommor och färger som ska användas är inte alltid enkelt. Att ta fasta på minnet av den avlidne är en bra riktlinje. Vilken var Hens favoritfärg? Tyckte Hen om skogen, skärgården, fiske? Bara för att nämna några exempel att ta fasta på vid valet av färger eller blommor.

Leverans till Nykarlebys alla kyrkor och kapell går att ordnas.

Till dig som anhörig,

Blommor till det här tillfället är vackert men kan också kännas betungande att besluta om i sorgeprocessen. Ta den tid ni behöver, leta fram fina minnen och basera era val på personliga färger, en känsla eller något som hen tyckte om. Det kan vara skogen, en blomma, en färg eller något helt annat. Vi kan tillsammans sätta oss ner i lugn och ro för att fundera över kistdekoration eller dekoration av urna, begravningsbukett och andra eventuella blomsterdekorationer. Jag hjälper er att hitta passande blommor till begravningen.

Vanliga frågor och svar

När behöver jag beställa?

Om du har önskemål om specifika blommor eller färger till din bukett behöver jag få din beställning helst veckan före. Då kan jag i ett tidigt skede kontrollera att materialet som behövs finns tillgängligt och att det hinner beställas och levereras.

Är ditt önskemål en vacker bukett enligt säsong kan det räcka med att beställa några dagar i förväg så väljer jag ut passande blommor för att skapa en fantastisk bukett.

Hur stor ska buketten vara?

Det är alltid upp till var och en att bestämma modell och storlek på buketten. Man ska komma ihåg att det är omtanken som räknas, inte antalet enskilda rosor eller storleken på buketten.

Vad ska det stå på kortet?

Det finns inga regler om hur hälsningen på kortet ska formuleras men det kan ändå vara till hjälp att veta hur det kan se ut.

Först finns det oftast en hälsning eller rubrik, till exempel

”En hälsning till Viola”
”Till minnet av Sture”

Därefter följer till exempel era namn och slutligen en vers, dikt, text och/eller avslutande ord. 

”Nisse och Karla med familj

I minnet Du lever
Du finns alltid kvar
I minnet vi ser Dig
precis som Du var

Vila i frid”

Lika vanligt är det att texten kommer först och era namn sist.

”Tack för vad Du givit
tack för vad Du var
tack för fina minnen
som Du lämnar kvar

Stina och Hjalmar
Roger, Karina och Patrik
Håkan”

Kan jag beställa en kistdekoration?

Oavsett vilken begravningsbyrå som sköter om begravningen kan du beställa en dekoration till kistan eller urnan från valfri florist.

När det kommer till dekoration av urna eller kista finns det många olika modeller att välja bland. Också här är det fint att ta fasta på minnen av den avlidne och färger teman Hen tyckte om.

Beställ gärna dekorationen en vecka på förhand så hinner jag få fram rätt material.

ANVÄNDBARA LÄNKAR